Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak se správně učit

 
Určitě každá z nás se občas potřebuje učit. Ať už do školy, nebo na nějaké zájmové kroužky, aktivity a samozřejmě s tím většina z nás má menší nebo větší problémy. Tady je pár rad jak se toho naučit co nejvíce.
 
Nejvíce se toho naučíme až my budeme chtít. Jakmile vám řeknou rodiče: "Jdi se učit" a vám se zrovna z různých důvodů nebude chtít, bude to mnohem méně účinné než když se pro takovou to činnost rozhodneme sami. To ale až zas tak neplatí pro mladší generaci, malé děti, které potřebují, aby se s nimi někdo učil a někdo jim celou tu "účící" metodu vštípil do jejich zaběhnutého režimu. Pokud je vám ale více, zkuste rodičům rozumně vysvětlit, že teď byste se toho stejně moc nenaučili, ale že se na to vrhnete třeba za hodinku nebo za dvě. Není ale moc etické se na to i za ty dvě hodiny vykašlat, to už pak rodičům můžete namlouvat co chcete. 
 
Také není dvakrát účinné se na učení vrhnout hned jak přijdete ze školy. Váš mozek musel celý šest hodin (více či méně) přijímat a zpracovávat informace a moc byste se mu neodvděčili, kdybyste ho za dalších deset minut začali zase trápit. Doporučuje se tak dvě hodinky po příchodu ze školy zasednout k sešitům a učebnicím.
 
Najděte si svou dobu, kdy si vaše paměť co nejvíce zapamatuje. Mě samotné se nikdy neučí dobře odpoledne, ale na učení se začínám vážně soustředit až mezi šestou a osmou hodinou večer.
 
Pokud toho máte hodně nikdy se neučte např. dvě hodiny v kuse - mozek tolik informací a tolik pokusů o zapamatování prostě brát nebude. Všude píší, že tak po půl hodiny je vhod udělat si pěti až desetiminutovou pauzu. Tohle se mě neosvědčilo. V mnoha knížkách zaměřených na lidskou osobnost - psychologii jsem četla, že člověk se dokáže plně soustředit jen prvních 7 - 10 minut. Já sama se učím v 15 až 20ti minutových intervalech, potom si dám pár minutek pauzu a tohle třeba dvě hodiny opakuji. Samozřejmě se to těžko praktikuje, pokud učení máte vážně spoustu. Ale pokud se máte naučit jen na jeden kraťoučký test, tak mě to vyhovuje nejvíce.
 
Nejlepší je si v místnosti, kde se hodláte učit pořádně vyvětrat, nebo si nechat pootevřené okno. Je obecně známé, že v teplé místnosti má mozek tendenci vypínat a nutit vás k odpočinku. Zima vás probere.
 
Slyšela jsem také hodně různých názorů, že se někteří lidé dokáží učit jen při puštěné muzice. Je to kravina - neznamená to, že by jejich mozek byl určen jen tak tohle zacházení, ale to - že je tak naučen. Pokud vás něco vyrušuje (televize, rádio, ostatní lidé), tak i když vám přijde, že si jich nevšímáte, váš mozek se na ně snaží soustředit taky a dřív se unaví. Sice si něco zapamatujete, ale většinou jen krátkodobě a také méně než při klasickém soustředění.
 
Je také důležité najít si svůj způsob učení. Někomu pomáhá, když si vše čte srozumitelně, pomalu nahlas. Někdo si potřebuje barevně odlišovat a podtrhávat a někdo si zase chce všechno přepisovat.
 
Pokud jste ten typ, že se při učení musíte hýbat, tak klidně do toho, přecházejte po místnosti, gestikulujte, klidně u toho cvičte... 

 

zdroje: http://mersmerize1.blog.cz/1012/jak-se-spravne-ucit

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 23541
Měsíc: 476
Den: 42