nepečené cukroví- karamelky
6. 12. 2010
čokoládové kuličky s karamelovým středem
200 g lískových oříšků, 100 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce medu, 300 g hořké čokolády, 50g ztuženého tuku, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, karamely.
1) Menší formu vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky nasucho orestujeme na pánvi a na drobno nasekáme.
2) V hrnečku zahřejeme smetanu, přidáme med, nalámanou čokoládu a ztužený tuk, společně promícháme.
3) Kakao promícháme s moučkovým cukrem a rumem, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a směs vylijeme do formy. Necháme v chladu ztuhnout.
4) Ztuhlou hmotu nakrájíme na stejně velké kostičky a vyválíme z nich kuličky, které obalíme v nasekaných mandlích. Ozdobíme střed kuličky karamelou.
Marcipán ze sušeného mléka
Sušené mléko, moučkový cukr, voda (může se přidat i trochu barviva)
1) Smícháme cukr, mléko a vodu (vodu přidáváme až do té doby až, když je marcipán tuhý a drží tvar).
2) dáme na 10-15 min. do lednice. Potom můžeme tvarovat.